stijlelement boven

Wij maken geen gebruik van cookies

Succes voor Mark & Kizmo

12 mei 2019

Tijdens de training in Wapenveld van 11 mei konden de coaches Mark verrassen met het zo fel begeerde A-certificaat.

Na een lange periode van opbouw in de training tot het echte zoeken, vinden en verwijzen van minstens 2 vermiste personen met daaropvolgend een aantal weken met duidelijke stabiliteit in het werken was het dan zover.

Proficiat Mark en nu nog een lange weg te gaan richting het echte inzetwerk.

Animal Event Hilvarenbeek

6 mei 2019

De afgelopen twee dagen was de RWO-groep aanwezig op het Animal Event in Hilvarenbeek, een driedaags festival voor dierenliefhebbers met dierenshows, workshops en leerzame demonstraties.   In totaal genoten meer dan 31.000 dierenfans van dit afwisselend programma op 3, 4 en 5 mei.

Naast een tweetal demonstraties in het kader “van pup tot inzetbare reddingshond” op zowel de zaterdag als de zondag is er ook meegewerkt aan de door onze hoofdsponsor  Farm Food uitgezette activiteiten voor de bezoekers, zoals de hondenracebaan, de ballenbak voor honden en “catch me if you can”
Een vol maar prima weekend voor alle deelnemende combinaties.

Training op een fraaie locatie

2 maart 2019

Na meerdere contacten gelegd te hebben met de firma Van Reel BV kregen wij de gelegenheid om op een slooplocatie in Balkbrug te trainen.
Locatie  Zaal Takens, waar binnenkort een groot aantal woningen zullen komen, was ons trainingsgebied voor één dag.

Een grote diversiteit aan mogelijkheden, vele ruimtes, veel verstopplekken en niet te vergeten extra afleiding, omdat er in de ochtend nog volop werd gewerkt.
De teams hebben weer leerzame ervaringen opgedaan!

 

Avondoefening

23 februari 2019

Aan het eind van de middag in Itterbeck begonnen met een paar oefeningen in de gebouwen en na een stevige maaltijd, om te wachten op de duisternis, een avondoefening vlakte voor de teams.
Voor de honden een makkie, want het maakt voor hen niets uit of nu licht of donker is…..zij hebben vooral hun neus.
Het was wel een uitdaging voor de geleiders om zich goed te oriënteren (GPS), niet te struikelen en dan ook aan de actie van de hond  met verlichte halsband of lampjes op het dekje te “lezen” en dan is het echt afwachten of de hond de geleider bij de vermiste persoon krijgt middels bringselen of blaffen.
Vanavond waren zeker de blaffende verwijzers in het voordeel.

Team op weg naar inzetbaarheid

6 januari 2019

Na een lange periode met stabiel werk kon op de Nieuwjaarsbijeenkomst op camping “de Spokke Riete” aan Erik het Certificeringsboekje worden uitgereikt.
Samen met zijn Golden retriever “Spencer” gaat hij de komende maanden hard aan het werk om straks mee te kunnen als inzetbaar reddingshondenteam met zoekacties.

Laatste trainingsdag 2018?

22 december 2018

Vandaag werd er getraind in Itterbeck.  Verdeeld over de drie coaches werden de deelnemende combinaties verdeeld om zo deze ochtend nog een paar leuke en leerzame oefeningen te doen.     Oefeningen van jong tot oud, of te wel van beginneling tot inzetbare reddingshond.

Vooraf was ook al een inventarisatie opgemaakt van de catering, waardoor deze dag met een gevarieerde lunch kon worden afgesloten.
De voorzitter had een woord van dank aan Annemiek, ons vrijwillig “slachtoffer”.   In het kort werd het trainingsjaar doorgenomen:
–  één A certificaat kon er dit jaar worden uitgereikt ( Reid van Irene)
– drie deelnemers behaalden dit jaar hun Inzetbaarheidscertificaat ( Bodhi met Karin, Chanel met Gré en Fay met Wendy)
– drie nieuwe honden in opleiding :  Kizmo, Duitse herder van Mark en net gestart de labradorpups Noah en Muggle van Karin en Peter.

Verder werden de coaches door de RWO-groep in het zonnetje gezet.   Zij werden bedankt voor hun tijd en energie die zij in de deelnemers hebben gestoken om op deze manier het meest haalbare uit de deelnemende combinaties te halen.

Marcel liet verder op deze dag weten dat hij Zus, gezien haar leeftijd, uit de inzet voor puin haalt.

Officieel de laatste trainingsdag van het jaar, maar drie weken niet werken met de honden is voor velen toch te lang en daarom is er ook aankomend weekend nog gelegenheid om te trainen.

 

Inzetteam erbij !

8 december 2018

Vandaag werden onverwacht Wendy en haar labrador Fay aan het werk gezet voor de afsluiting van het Module B-boekje.
In een groot, onoverzichtelijk en heuvelachtig gebied werden een onbekend aantal vermiste personen verstopt die door het team gevonden moesten worden.
De weersomstandigheden werkten niet mee,  enkele zware plensbuien, maar uiteindelijk durfde Wendy aan de hand van het volgens een voorop vastgesteld zoekplan en goed zoekwerk van Fay het zoekgebied vrij geven.
De verrassing was groot toen aan haar na afloop van deze trainingsochtend het Inzetcertificaat Vlakte-B werd uitgereikt.

Presentaties najaar

5 november 2018

In de afgelopen maanden heeft onze PR-medewerker samen met enkele deelnemers een tweetal presentaties gehouden over het reddingshondenwerk.

Op 29 oktober bij de PCOB in Coevorden en op 5 november bij de NVVH Vrouwennetwerk in Zwartsluis.  Op deze presentaties werd een fraai donatiebedrag binnengehaald.

Gezamenlijke training

21 oktober 2018

Vandaag werd er in de omgeving van Zuidwolde gezamenlijk getraind met de deelnemers van de bij de SRO aangesloten groep Sirius.
Voor de inzetbare teams was er een inzet nagebootst en verder  werd er gemixt getraind met oefeningen afgestemd op het niveau van de reddingshondenteams, inzetbaar en in opleiding.

 

 

Trainingsweekend Itterbeck

30 september 2018

In het weekend van 29 en 30 september was ons jaarlijkse weekend.  Een paar stralende zonnige dagen, maar wel met koude nachten.

Op zaterdag werd er gestart met een EHBO-oefening.  Drie verschillende slachtoffers met verschillende verwondingen en de daarbij noodzakelijke behandelingen.  Deze oefening had veel leermomenten voor iedereen.
Na de middag werd er in twee groepen getraind op diverse realistische situaties. De grenzen opzoeken van honden en geleiders en hier positief overheen gaan.
’s Avonds werd er met z’n allen gezamenlijk gegeten en nabesproken.

Op zondag werd er na het gezamenlijke ontbijt een trainingsplan gemaakt voor de dag.  Er werden weer realistische situaties nagebootst.

Voor alle honden en geleiders was dit een intensief weekend met veel leermomenten.

Paard & Erfgoed

2 september 2018

Vandaag waren de RWO-ers wederom aanwezig op het grote evenement in Boschoord : Paard & Erfgoed.

Een fraaie na-zomerse dag en veel bezoekers.

In de “hondenshowbak”  werden er door onze deelnemende combinaties twee presentaties gegeven waarin in 20 minuten kort het opleidingstraject van pup tot inzetbare reddingshond werd getoond.

Ook aan onze stand veel enthousiaste bezoekers. Veel vragen hebben onze mensen beantwoord.

Nieuws met betrekking tot onze honden

28 juli 2018

Vandaag heeft Karin de groep laten weten om Thorgal ( 11,5 jaar) uit de inzetgroep te halen.  Hij doet het werk nog altijd met passie, maar heeft dan met name na een zware trainingsdag of inzet veel fysieke klachten vanwege spondylose in de onderste rugwervels.    Hij blijft recreatief meetrainen zolang het nog kan.

Aan Wendy met haar labrador Fay ( 2 jaar) werd het Module-B boekje uitgereikt.  Dat betekent dat dit team volgens de coaches bijna op inzetniveau zit.  Wel moet dit team de komende maanden stabiel zoekwerk laten zien en alle vereiste punten in het Module-B boekje te hebben afgevinkt, alvorens samen met de andere inzetbare teams mee te mogen op een zoekactie.

Inzetoefening Itterbeck

22 juli 2018

Op deze zeer warme zomerse dag was er een grootschalige inzetoefening uitgezet op een groot stuk van het Itterbeck terrein.
Er werd in twee groepen gewerkt met twee inzetteams, één buddy en één groepsleider.    In het bivak bleven de Centrale Post en de inzetleider achter.
Door beide groepen werd er keurig samengewerkt en na enkele uren waren alle vermiste personen gevonden.    Het hele gebied is tactisch en structureel doorzocht.
De communicatie vanuit de groepen richting Centrale Post verliep prima en ook de onderlinge communicatie binnen de groepen verliep prima.
Al met al een leerzame dag met veel opgedane ervaringen.

Country Fair Aalten

24 juni 2018

Ook dit jaar was, op verzoek van FarmFood,  de RWO weer aanwezig op de Country Fair in Aalten.
Op deze dag werden weer een aantal demonstraties gegeven die de bezoekers lieten zien hoe de opleiding van pup tot reddingshond in grote lijnen in elkaar zit.

Demo op “de Maten” in Den Ham

6 juni 2018

Nadat er dit voorjaar een bedrag werd geschonken stond er voor deze dag een presentatie en een kleine demonstratie op het programma voor de kinderen van “de Maten” in Den Ham.

In de presentatie werd kort uitgelegd wat er bij  het reddingshondenwerk allemaal komt kijken.
Tenslotte werd er op het speelterrein door enkele reddingshondenteams, waaronder ook Juf Gré met haar Chanel, een korte demonstratie gegeven.

De kinderen hebben een leuke ochtend gehad.        Dank aan allemaal voor de royale gift!

Jumbo actie “Spek de kas”

19 mei 2018

Vandaag kon de RWO bij de Jumbo-vestiging “de Boreel” in Deventer een fraaie cheque ophalen.
Van 28 februari t/m 24 april  liep daar de actie “Spek de kas” en konden klanten hun  club/vereniging sponsoren.
Het totaalbedrag werd naar ratio onder de deelnemende clubs verdeeld.   Een leuke bijdrage van € 345,= was voor de RWO bestemd.
Bij elke € 10,-* aan boodschappen kregen de klanten een speciale voucher. Elke voucher vertegenwoordigde één sponsorpunt. De vouchers werden  bij de actiekast in de winkel door de scanner gehaald en de klant doneerde zijn punt(en) aan de gewenste club.

Onze dank gaat uit naar de klanten van Jumbo-vestiging “de Boreel” die ons zo gunstig gezind waren!

Trainingsweekend Sauerland

13 mei 2018

Afgelopen Hemelvaartsweekend wederom ons trainingsweekend in Sauerland.

Drie dagen intensief met elkaar bezig zijn.   Teambuilding,  trainen met de honden en gevarieerde oefeningen, alsmede een inzetoefening.

Wederom getroffen met het weer.  Volop zon en slechts op de terugreis veel regen en onweersbuien.

Animal Event

6 mei 2018

Ook dit jaar waren wij met onze deelnemende combinaties aanwezig op het Animal Event in Hilvarenbeek.

Er werden twee demonstraties verzorgd met als thema :  van pup tot reddingshond.    Een dag onder zomerse omstandigheden.

Verder werden er door de deelnemers hand en spandiensten verricht voor onze hoofdsponsor “Farmfood”.

Trainingsdag Duitsland

22 april 2018

Vandaag werd er onder zomerse temperaturen getraind in Duitsland.
Op uitnodiging van de RHSGB was er een gezamenlijke trainingsdag georganiseerd met vlakte-oefeningen.

Wederom een kijkje in “elkaars keuken” en dat is altijd leerzaam voor alle deelnemers.

Twee inzetteams erbij !

15 april 2018

Na het  afgelopen jaar intensief aan het werk te zijn geweest met het Module B boekje (vaardigheden) werden  Karin met Bodhi en Gré met Chanel vandaag aan een ultieme test onderworpen.
Individueel moest er een groot,  heuvelachtig en lastig te belopen bosperceel worden afgezocht naar een onbekend aantal vermiste personen.
Beide teams konden na een grondige zoektocht en het bijhouden van de gelopen routes op de GPS uiteindelijk het gebied “vrij-geven”  nadat de honden alle vermiste personen goed hadden gelokaliseerd en verwezen.
Tijdens de laatste trainingen waren de coaches al unaniem over deze certificering:  beide teams zijn er klaar voor!

Bij een volgende inzet / zoekactie zijn deze twee teams zeker van de partij.

Puintrainingen

7 april 2018

De afgelopen weken hebben de deelnemers dankzij de medewerking van  Boverhoff Sloopwerken op een fraaie puinlocatie kunnen trainen.
Door de coaches zijn er realistische oefeningen uitgezet en hebben de deelnemende combinaties veel progressie laten zien.

Samen trainen in Meppel

25 maart 2018

Vandaag hebben de RWO-deelnemers op uitnodiging van INSED een gezamenlijke training gehad in Meppel.   In 3 groepen werden er volgens een strak tijdschema 3 trainingsrondes afgewerkt.   Het complex – oude deel Greijdanus school – werd verdeeld in 2 zoekgebieden en het 3e zoekgebied was een park in de nabijheid.   Een leerzame en gezellige trainingsdag voor alle deelnemers.

Fraaie donatie van Daltonschool “de Maten” Den Ham

22 maart 2018

Blij verrast door een donatie van € 229,35 van de Daltonschool “de Maten” in Den Ham waar één van onze deelnemers werkzaam is.
Het ingezamelde geld is voor “de hondjes” en dat gaat zeker gebeuren!

Als tegenprestatie zal de groep binnenkort een presentatie en demonstratie op de school gaan geven.

GPS-avondtraining

24 februari 2018

Door twee coaches was er een navigatie-training middels GPS uitgezet.  In meerdere groepjes werd er een uitgezette route gelopen en op diverse waypoints gezocht naar aanwijzingen voor het oplossen van de puzzel.
De recreatieruimte van camping “Spokke Riete” van familie van Dijk diende als uitvalsbasis.  Hier werd in afwachting van de duisternis vooraf een maaltijd genuttigd en tenslotte werd deze speciale avondtraining ook daar afgesloten met een kop koffie of frisdrankje.
Een leerzame oefening voor alle deelnemers.   Oriëntatie op kaart en GPS en dat in het duistere bos onder een prachtige vrieskoude sterrenhemel.

Prima inzetbroeken

14 februari 2018

Dankzij de donatie van het Vaillant Fonds die wij in 2017 mochten ontvangen heeft de RWO voor de begeleiders van de reddingshonden Blaklader goretex werkbroeken kunnen aanschaffen.    Inmiddels zijn deze broeken al bij twee inzetten getest.
Geweldig :  het doorzoeken van gebieden met veel bramenstruiken, distel of scherpe takken gaat moeiteloos.   Geen gescheurde werkbroek, geen doornen of stekels door de broek in de huid van onze zoekers.  En bovenal….makkelijk te reinigen.
Dank  VAILLANT FONDS voor deze zeer nuttige donatie!

Het is gelukt….. A-certificaat

10 februari 2018

Het is een lang en lastig traject geweest voor begeleider Irene en de coaches om Reid in het gareel te krijgen.
Maar het is gelukt. Na de afgelopen maanden stabiel werk te hebben laten zien, kon vandaag het zo felbegeerde A-certificaat worden uitgereikt.
En…dat op een dag met bezoek van een tweetal dames van “Vrouwen van Nu” de Stapel, die na een lezing nu hebben kunnen ervaren wat voor werk wij doen.

Gulle donatie Pelgrimshoeve

29 december 2017

Plotseling stond er zomaar € 750,= extra op de bankrekening.   Het bleek te gaan over een gift van “de Pelgrimshoeve” te Zoetermeer.
Een Stichting die begonnen is als een “snuffelmarkt”, maar later een definitieve vorm kreeg in een permanente tweedehandsmarkt.
Zij streven er naar om 50% van de omzet te besteden aan goede doelen en ditmaal viel aan ons de eer.

Tijdens een vakantie op Ameland heeft één van onze deelnemers die daar met hond op vakantie was een medewerker/vrijwilliger gesproken die er voor gezorgd heeft dat onze werkgroep dit leuke bedrag als een soort “kerstgeschenk” mocht ontvangen.    Een leuk gebaar !

Aflsuitende training

17 december 2017

Op deze fraaie winterdag werd een enerverend trainingsjaar afgesloten. Eerst werden er realistische oefeningen uitgezet voor de honden in opleiding. Chanel, die bijna inzetbaar is, heeft twee leuke oefeningen gehad. Eén buiten tussen de gebouwen en daarna nog één oefening in een grote donkere hal.
Na een periode van afwezigheid is ook Bodhi weer met zijn trainingen begonnen. Hopelijk kunnen zowel Chanel als Bodhi in het komende jaar als inzetbare teams mee met de eventuele zoekacties.
Bij deze laatste trainingsdag hoort natuurlijk ook een lekkere lunch met soep, broodjes/worst, chocomelk en glühwein.
Nu even een paar weekjes rust en dan in januari gaat de groep er weer hard tegenaan.

Gezamenlijke training met Sirius

26 november 2017

Op onze locatie in Echten/Ruinen is er een gezamenlijke training met Sirius georganiseerd. Een trainingsdag waarbij de deelnemers uit beide groepen werden gemixt. Een kijkje in elkaars keuken is altijd leerzaam. Alleen jammer dat het weer niet meewerkte. Veel nattigheid.

Samen trainen met RHGDteams

30 oktober 2017

Gisteren werd er op het terrein van auto-demontagebedrijf Niks in Westerhaar een gezamenlijke trainingsdag gehouden met de deelnemers van de RHGD.
In de ochtend waren de RWO-ers al vroeg aanwezig om voor de collega’s van de RHGD een inzetoefening uit te zetten.
Daarna was het de beurt aan de RHGD-ers om voor onze combinaties een leerzame oefening uit te zetten.
Voor alle deelnemers een leerzame dag geweest.

Trainingsweekend Itterbeck

16 oktober 2017

Afgelopen weekend, onder fraaie na-zomerse omstandigheden,  twee dagen in Itterbeck getraind.   Op zaterdag zowel op de vlakte als in de gebouwen meerdere oefeningen gedraaid.
’s Avonds bij de evaluatie werd Wendy, na een jaar training,  verrast met haar A-certificaat met de jonge Fay,  4e generatie reddingshond uit de Dichonexa-lijn.  Voor de coaches geen verrassing overigens, omdat tijdens haar opleidingstraject gedoseerd is getraind om niet te snel te gaan in haar opleidingstraject.
Op zondagmorgen werd eerst een theorie-programma afgewerkt over het onderwerp “Geur en gedrag”.   Na afloop hiervan werden de teams in drie groepen verdeeld om een oefening voor een aantal honden uit te zetten, rekening houdend met al het geleerde van de ochtend.    In de gebouwen letten op temperatuurverschillen, invallend zonlicht, materiaal en luchtstromen.
’s Middags nog weer volop aan de bak met goed uitgezette oefeningen voor de teams, zodat een ieder aan het eind van het weekend moe, maar voldaan huiswaarts kon gaan.
Voor Bodhi en Chanel, beiden bijna inzetbaar voor het echte werk, werden nog een aantal speciale oefeningen uitgezet om zo de punten op de “i” te kunnen zetten.

Woeferland

24 september 2017

Vandaag is, op verzoek van onze hoofdsponsor Farm Food,  de RWO met een demo-team en een informatiestand aanwezig geweest op het Woeferland op het park Hulsbeek in Oldenzaal.

Op het terrein zijn een tweetal demonstraties verzorgd, waarin de teamleden in een kort tijdsbestek de opleidingsfacetten van de training van onze reddingshondenteams hebben laten zien.

Standby voor zoekactie Exloo

20 september 2017

Inzake de urgente vermissing van een Emmenaar in de omgeving van Exloo hebben onze collega’s van de RHGD gisteravond en vannacht op verzoek van de politie een zoekactie gecoördineerd van Samenwerkende Reddingshonden Organisaties (SRO). Hierbij waren 19 personen en 13 honden betrokken.
Vanuit de RWO stonden 2 honden en 2 personen stand-by als aflossing in de ochtend. De vermiste persoon is in de nacht gelokaliseerd en zo bleef het voor onze groep tot een standby-actie.
Wij wensen de nabestaanden veel sterkte met hun verlies.

Paard & Erfgoed

4 september 2017

Zondag is de RWO aanwezig geweest op Paard & Erfgoed in Boschoord.   Een heerlijke na-zomerse dag met veel bezoekers.  Veel kijkers bij onze gegeven demonstraties en veel publiek met concrete vragen bij onze informatiestand.

Al met al een druk weekend, want op zaterdag is er intensief getraind op onze locatie in de buurt van Nunspeet.

Gezamenlijke training met INSED

27 augustus 2017

Vandaag op onze locatie Havelterberg een gezamenlijke training gehad met de INSED groep.
Gemengd en verdeeld over drie groepen werden leuke oefensessies uitgezet in een ochtendprogramma en een middagprogramma.  Daar tussendoor natuurlijk tijd om met elkaar van gedachten te wisselen tijdens een door de RWO-deelnemers verzorgde lunch.

Opnieuw succes via Dierendonatie

17 augustus 2017

Dankzij enkele gulle gevers kon onze groep voor de honden een fraaie stevige Hunter-jachtlijn in ontvangst nemen.
Makkelijk om tijdens een inzet of training mee te nemen in een heuptas of jaszak.

Dank gulle gevers !

Succes op Havelterberg

29 juli 2017

Deze dag startte met een in scene gezette inzet.  De teams werden in drie groepen verdeeld en kregen diverse percelen toegewezen om te doorzoeken.

Na ruim 2 uur zoekwerk in de stromende regen werd de “vermiste persoon” door Chanel en haar geleider Gré gevonden. Na de “de-briefing” kreeg Gré de blijde mededeling dat zij met “het boekje” mogen starten.  De komende tijd worden de trainingsoefeningen en opdrachten door de coaches beoordeeld en afgetekend.  Naar verwachting zal dit team over een aantal maanden inzetbaar kunnen zijn.

In de middag waren de jongere honden aan de beurt voor hun trainingssessies.  Aan Erik met zijn Golden Retriever Spencer kon, voor hem geheel onverwacht,  het A-certificaat worden uitgereikt.

 

Koelmatten via Dierendonatie.nl

20 juli 2017

Na onze aanvraag is via crowdfunding op www.dierendonatie.nl het bedrag binnengekomen voor de aanschaf van koelmatten.   Nu kunnen onze honden na een intensieve inzet of training op warme dagen na afloop snel herstellen door op deze koelmatten te gaan liggen.

Donatie Vaillant Fonds

18 juli 2017

Afgelopen week mocht de RWO een donatie van € 2500,- ontvangen van de Landelijke Vereniging van Crematoria, het Dr C.J. Vaillant Fonds.  Dit bedrag is bestemd voor het aanschaffen van veiligheidskleding, zoals Gore-tex werkbroeken en brandweerlaarzen

Veiligheidsdag Steenwijk

15 juli 2017

Met een demo-team was de RWO voor de 3e maal op rij aanwezig op de tweejaarlijkse Veiligheidsdag Veiligheidsregio IJsselland.
Veel publiek, mooie demonstraties en veel belangstelling voor ons vrijwilligerswerk bij onze informatiestand

Gezamenlijke training

8 juli 2017

Vandaag een gezamenlijke training gehad met de deelnemers van de Rettungshunden Staffel Grafschaft Bentheim in Itterbeck.  Een leerzame dag voor alle deelnemende combinaties en begeleiders.

Farm & Country Fair Aalten

24 juni 2017

Op verzoek van onze hoofdsponsor Farm Food waren onze deelnemers aanwezig op de Farm & Country Fair in Aalten.  Het demo-team verzorgde verdeeld over de dag drie demonstraties waarbij de trainingsopbouw van pup naar inzetbare reddingshond werd getoond.
Ook veel belangstelling van het aanwezige publiek bij onze informatie-stand.

Puintraining Nijmegen

17 juni 2017

Het heeft even geduurd, maar dankzij de “Scheffer Groep” konden de teams een dagje puinwerk doen.  Ditmaal op de slooplocatie van “de Gelderlander” aan de Waal in Nijmegen.

Meimarkt Molen Massier Nieuwleusen

13 mei 2017

Op de zonnige Molendag was de RWO vertegenwoordigd bij Molen Massier. Wij hadden er een leuke en goed bezochte kraam, waar veel mensen om informatie kwamen vragen en geld werd opgehaald met de grabbelton, de verkoop van hondensnacks en muffins.
Tijdens deze markt werden twee korte, goed bezochte demonstraties gegeven waar wij in het kort de opleiding tot inzetbare reddingshond lieten zien.
Met dank aan de scouting voor het bouwen van de verstopplekjes.

Animal Event Hilvarenbeek

29 april 2017

Dit jaar weer van de partij op het Animal Event om in de hondenpiste van FarmFood een demonstratie reddingshondenwerk te laten zien.
In een half uur werd door meerdere teams de opbouw van het vlaktezoeken getoond, met als afsluiter een zoekactie in een soort puinverstek.
Bovendien was Jutter het snelst met het zoeken van een speeltje in de ballenbak.
Het was een topdag!

Actie "Spek de kas"

20 april 2017

In februari startte deze actie in Deventer.  Vier Jumbo’s stelden 20.000 euro beschikbaar. De klanten kregen bij besteding van elke 10 euro een voucher die gescand kon worden in de winkel.
Zo gaf men telkens punten toe aan onze Stichting.
Na afloop van de actie werd bekeken hoeveel punten elke deelnemers had gekregen en werd het bugdet per winkel naar ratio verdeeld.
Vanavond de uitreiking gehad van de actie “Spek de kas” voor verenigingen en scholen bij Jumbo de Boreel in Deventer.   De RWO ging met een fraai eindresultaat van ruim 552,15  euro weer huiswaarts.
Volgend jaar doen wij zeker weer mee.

Standby voor meerdere zoekacties

1 april 2017

De afgelopen periode heeft de groep enkele malen “stand-by” gestaan voor mogelijke zoekacties. Dit had betrekking op Laren/Zutphen (16 maart), Wijhe(31 maart) en Zuidwolde (1 april)

Overlijdensbericht

31 maart 2017

Vandaag ontvingen wij het bericht dat één van onze ere-donateurs en mede-oprichtster van de RWO,  Relie Ferwerda, afgelopen week is overleden.
Wij wensen haar man en familie veel sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies.

Een stap dichter bij inzetbaarheid

12 maart 2017

Tijdens een vlaktetrainingsdag in Echten werd Karin Grooten en haar bouvier Bodhi een complexe oefening voorgeschoteld. Na afloop konden de coaches haar het B-certificeringsboekje overhandigen. Deze combinatie zal de komende maanden hard werken richting het B-certificaat inzetbaarheid vlakte.

Puintraining centrum Zwolle

4 maart 2017

Via de Scheffer-groep werden onze teams in de gelegenheid gesteld om op de slooplocatie van bioscoop “De Kroon” in Zwolle een puintraining te organiseren.

Winterse trainingsdag

21 januari 2017

Op 21 januari had de RWO wederom een winterse trainingsdag in Nunspeet.
Tijdens deze training is Alette Holman ( www.beeld-in-boek.nl ) geweest om eens te zien wat labradors meer kunnen dan jachtwerk.

Reactie Alette: Respect voor mens en dier en vooral de interactie tussen beiden !

Standby voor zoekactie

28 december 2016

Voor 28 december stonden de teams van de RWO standby voor een mogelijk vervolg op een zoekactie te Boskoop.
Die dag werd er echter geen vervolg gegeven aan de zoekactie, want het stoffelijk overschot van de vermiste persoon was inmiddels aangetroffen in het water van de Gouwe.
De RWO wenst familie en vrienden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Afsluiting trainingsjaar

18 december 2016

Tijdens de laatste trainingsdag van dit seizoen werden de deelnemers verrast met fraaie bodywarmers en jacks door onze hoofdsponsor Farm Food.

Lezing bij FarmFood

5 november 2016

Vandaag een bezoek gebracht aan onze hoofdsponsor voor een leerzame middag over voeding. Aansluitend werd er op locatie Itterbeck een avond/nachttraining georganiseerd.

Plaats Delict

29 oktober 2016

Vandaag tijdens een gezamenlijke training met de teams van INSED en het recreantenteam van de RHGD een leerzame uitleg gekregen door het team Politie Specialistische Dieren, met een fraaie demonstratie “speuren naar menselijke geur” en “detecteren explosieven” werd het ochtendprogramma afgesloten. Na de lunch werd er met de deelnemers van INSED, RHGD en de RWO-deelnemers een paar leuke trainingsoefeningen afgewerkt.

Puintraining Hengelo

22 oktober 2016

Mede dankzij medewerking van de Scheffer Groep konden de RWO-deelnemers in het centrum van Hengelo een puintraining organiseren.

Presentatie

18 oktober 2016

Voor de dames van de vrouwenvereniging Menorah PKN Kerken in Coevorden verzorgden onze PR-dames een presentatie over ons werk.

Trainen op een alternatieve locatie

15 oktober 2016

Vandaag werd er met de honden getraind op een auto-demontagebedrijf in Nunspeet.  Voor de honden een extra moeilijkheidsgraad in het zoekwerk naar mensen, doordat de autowrakken doordrenkt zijn van diverse menselijke geuren.

Presentatie en demo

4 oktober 2016

Op deze Werelddierendag heeft de RWO zich middels een presentatie en demonstratie van zich laten horen op de CBS “de Akker” in Gramsbergen.
In totaal hebben 161 kinderen en 10 docenten vol aandacht geluisterd naar de presentatie en daarna kunnen genieten van een praktijkoefening.
De RWO kon hiervoor een leuke donatie in ontvangst nemen.

Trainingsweekend

25 september 2016

Onder zomerse omstandigheden hebben de deelnemers een heel weekend getraind op een fraaie locatie in Duitsland.
Verdeeld over meerdere groepen werden er door de honden onder begeleiding van de coaches leuke oefeningen afgewerkt. Ook de deelnemers zelf werden onderworpen aan een stressvolle opdracht.
In het pikkedonker o.a. batterijen vervangen in de zaklamp en met een blinddoek om – om het helemaal donker te maken – de weg naar de uitgang terugvinden.  Voor velen een hele ervaring!
Voor de gevorderde honden werden er zware en lastige oefeningen uitgezet.
De honden in opleiding – de jongste net 11 weken – kregen leuke en leerzame oefeningen in de vlakte (het bos)  en in de gebouwen.
Gezamenlijk werd er gedurende dit weekend gezorgd voor de catering.
Iedereen, zowel baas als hond, hebben genoten van dit intense weekend.

Training waterwerk

26 augustus 2016

In aansluiting op onze demonstratie-ochtend op Landalpark “de Vlegge” in Sibculo konden onze deelnemers in een naastgelegen grote waterplas in eigendom van OSW en dankzij contactpersoon H. Kok een watertraining organiseren.
Een leerzame middag met enthousiaste duikers, deelnemers en honden. Een oefening die zeker van nut kan zijn bij onze vlaktetrainingen en eventuele inzetacties.

Paraat voor inzet in België

26 augustus 2016

Vandaag werd door onze collega’s van de RHWW in België het lichaam van een vermiste Nederlander gevonden.
In goede samenwerking met de Nederlandse Politie (Landelijk Bureau Vermiste Personen) en Belgische politie (Cel Vermiste Personen) is er een zoekactie opgezet van enkele dagen in een immens groot en slecht toegankelijk bosgebied, waarbij er is aangesloten op het reeds door de politie afgezocht gebied. Vanuit de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties (SRO) stonden in totaal 37 teams gereed om aan de zoekactie deel te nemen.
Vanwege de kwetsbaarheid van het gebied werd in overleg met de Federale Dienst Waters en Bossen besloten om uiteindelijk met alleen een kleine groep van onze collega’s van de RHWW te zoeken. Deze groep richtte zich specifiek op een aantal gebieden welke gezien de vermissing de hoogste prioriteit hadden om afgezocht te worden.
Een tweedaagse zoektocht resulteerde in het vinden van het stoffelijk overschot van de vermiste Nederlander.  Voor familie en vrienden is er na 3 maanden een einde gekomen aan de onzekerheid wat er hun dierbare was gebeurd.
Voor deze zoekactie had de RWO  5 inzetbare reddingshondenteams en enkele personen ondersteuning paraat staan.
Namens de RWO en de SRO wensen wij de nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Demonstratie op Landal "de Vlegge" Sibculo

20 augustus 2016

Op een fraaie zomerse dag heeft de RWO groep op het Landalpark “de Vlegge” in Sibculo een tweetal demonstraties gegeven.
Met korte oefeningen werden de belangstellenden geïnformeerd over de opleiding van pup tot inzetbare reddingshond.
Als eerste het spel, daarna de introductie van een “slachtoffer” en de uitbouw van de opleiding met een speeltje, via los bringsel naar vast bringsel of leegverwijzen of blaffen.
Ook een kort item “puin”-werk werd getoond. Vanwege gebrek aan puin werd gebruikt gemaakt van een aantal grote kartonnen dozen.
Voor de honden een leuke afwisseling.  Korte oefeningen op mooi vrij open terrein.

Inzetteam erbij !

13 augustus 2016

Tijdens de training is er voor Michel en zijn Mechelse Herder Iris, die hun Module-B boekje volledig hebben kunnen aftekenen, een inzetoefening uitgezet.  Bij aanvang wist Michel niet hoeveel vermiste personen er waren.
In de bossen bij Oudleusen heeft deze combinatie perfect werk laten zien en de twee “vermisten” gelokaliseerd en het gebied, na volledig doorzocht te hebben, vrij gegeven.
Dit heeft hen het B-certificaat opgeleverd en de RWO is weer uitgebreid met een volwaardig team voor de vlakte.

Puinwerk in Dalerpeel

17 juli 2016

Op een leuke locatie, die ons ter beschikking was gesteld door Domesta via Bork Stuifzand, in Dalerpeel een leerzame puindag kunnen organiseren.
Veel leuke dingen gezien van de honden.

Seminair "Optreden Plaats Delict"

10 juli 2016

Een fantastisch seminar van ESAR Dogs Netherlands georganiseerd door de RHGD.
Drie deelnemers hebben hieraan deelgenomen en een handvat gekregen en de “do & don’ts” voor het Optreden Plaats Delict voor de reddingshondengeleider.

Gezamenlijk trainen

3 juli 2016

Vandaag een door INSED georganiseerde gezamenlijke trainingsdag  gehad samen met de RWO-groep en het recreantenteam van de RHGD op een bijzondere locatie, automontagebedrijf De Boer in Stadskanaal.
Voor de honden zoveel diverse geuren, maar wat hebben zij mooi werk laten zien.

Vlakte A certificaat uitgereikt

24 april 2016

Op deze winterse dag in april lieten Gré en labrador Chanel, net zoals in de afgelopen periode, een goede zoekoefening zien.
De coaches waren het er over eens : deze combinatie verdient een A-Certificaat.
Gré en Chanel gaan hard aan het werk om op termijn aan de module Vlakte-B te kunnen gaan werken.  Veel uitdagingen, variaties in oefeningen e.d.

EHBO theorieles

9 april 2016

Voorafgaand aan de Algemene Donateurs Bijeenkomst nam Karin de RWO-deelnemers mee in het EHBO aspect.
Relevante zaken die kunnen voorkomen tijdens zoekacties, maar ook tijdens de reguliere trainingen werden uitvoerig behandeld.
Een leerzame ochtend voor iedereen….nu maar hopen dat de verbanddoos niet vaak uit de rugzak gehaald moet worden.

Donatie Connexxion

17 februari 2016

Vandaag een mooi gebaar, uitgekozen door een van de callcenter teams van Connexxion IJsselmuiden, tot goed doel van de maand.
De cheque is namens de geleiders van labrador Toph en puppy Spencer in ontvangst genomen. Namens de RWO hartelijk dank!
In IJsselmuiden is het nationale contact centrum van Connexion gevestigd waar telefonistes o.a. de telefonische aanvragen voor taxivervoer aannemen.
Elke maand wordt er een team uitgekozen die de voorgaande maand het best gescoord heeft.
Dit team mag hierbij een goed doel selecteren waar een bedrag van €250,- wordt geschonken.

Gezamenlijke training RHGD

7 februari 2016

Op 7 februari heeft de RWO samen met de RHGD getraind in Grollo.  In de ochtend werd voor beide groepen een inzetoefening uitgezet en na de lunch werden de deelnemers in twee groepen ingedeeld om een gezamenlijke trainingsmiddag te verzorgen.
Een leerzame dag voor elke deelnemende combinatie.

Winterse trainingsdag

17 januari 2016

Op 17 januari waren de deelnemers tijdens de eerste sneeuwdag van deze winter op training in Echten. Heerlijk weer, mooie plaatjes en veel bekijks  van de vele wandelaars die deze dag ook zagen als een dag om het bos in te gaan.

Afsluiting trainingsseizoen

19 december 2015

In Itterbeck hield de RWO haar laatste training van dit jaar.  De geleiders en hun honden draaiden zowel valkte, als puin (=gebouwen) oefeningen.
De dag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Ook werden er een aantal taken herverdeeld.  Esther had aangegeven haar taken als inzetcoördinator en PR-coördinatie vanwege tijdgebrek te willen beëindigen.
Wilco neemt de inzetcoördinatie over en Irene de PR-coördinatie. Natuurlijk kunnen zij in de komende periode op Esther terugvallen.
Tevens werd Petra door de voorzitter benoemd tot coach. Verder zal Wilco zich binnen de groep gaan bekwamen in het coach-vak.

Nu even een korte periode van rust, maar op 9 januari start het nieuwe trainingsjaar.

Roeschka met VUT

1 november 2015

Nadat Johanna eind september het besluit heeft genomen om Roeschka vanwege gezondheidsproblemen ten gevolge van ouderdomsklachten niet meer op puin te laten werken, heeft zij haar hond nu ook teruggetrokken uit de inzet voor vlaktewerk.
Roeschka blijft nog wel zo lang mogelijk recreatief deelnemen aan de trainingen.

Weekend Itterbeck met successen

11 oktober 2015

Tijdens dit trainingsweekend werd er voor Esther met Faro een inzetoefening uitgezet. Er moest een groot glooiend bosgebied doorzocht worden en Faro vond de 3 “vermisten”. Vooraf was niet het aantal vermisten verteld, maar het team had het gebied systematisch doorzocht en Esther vertrouwde op haar Faro om aan het einde van hun zoekactie “het zoekgebied vrij te geven”.  Dit samen met een groot aantal trainingen met stabiel goed werk leverde Esther met Faro haar B-certificaat / inzet vlakte op.
Zo heeft de RWO 8 zoekteams voor het vlaktewerk.

Ook Chantal en Indy hebben het afgelopen jaar stabiel werk laten zien en zij mogen aan de B-certificering beginnen.  In het certificeringsboekje worden de komende maanden hun prestaties bijgehouden.

En ook kleine boefjes worden groot. Bodhi met zijn geleider Karin slaagden tijdens dit weekend voor hun diploma A vlakte. Bodhi kan zelfstandig één vermiste vinden en aan zijn geleider duidelijk maken dat hij iemand gevonden heeft.

Presentatie Odd Fellows

5 oktober 2015

In Hoogeveen gaven Esther en Margreet een presentatie gegeven aan de Rebecca’s van de Odd Fellows organisatie.
De dames waren betrokken en positief over het reddingshondenwerk.
Na afloop ging Radek bij alle dames langs en werd hij overspoeld met aaien en knuffels. Hartelijk dank voor de donaties!

Puinwerk

25 september 2015

De afgelopen weken hebben de deelnemers prima kunnen trainen in Deventer, locatie “St. Jozef”.
Dit resulteerde op 26 september in het uitreiken van vijf certificaten : “inzetbaarheid puin” voor Marcel met Zus, José met Fox, Petra met Jutter en Karin met zowel Thorgal als Toph.
Hegeman Bouw en Jansman Bouw hartelijk dank voor deze fraaie trainingslocatie!

Veiligheidsdag Hardenberg

15 augustus 2015

Op 15 augustus trokken wijveel bekijks bij onze demo’s tijdens de tweejaarlijkse Veiligheidsdag van de Veiligheidsregio Ysselland.
Zo’n 17.500 bezoekers kwamen op dit evenement af.
Wij lieten verschillende fases in de opleiding van de diverse disciplines zien en ook stonden wij er met een informatiestand.

Nieuw inzetteam erbij

8 augustus 2015

Na een lange periode van hard werken en uitwerken van moeilijke oefeningen kon vandaag in Nunspeet aan Wilco met zijn boxer Aslan het inzetcertificaat Vlakte-B worden uitgereikt.
Nog maar anderhalf jaar in training binnen de RWO, maar deze combinatie voldeed aan onze verwachtingen.  Ze kwamen vanuit het IPO, maar de overstap naar het reddingshondenwerk ging voorspoedig.  Nu een volwaardig inzetteam!

Puintrainingen

1 augustus 2015

Het heeft even geduurd maar in juli en augustus was er een paar weekenden gelegenheid om op het puin te trainen.   Tweemaal kon de groep aan de slag in Almelo bij Euregia en ook nog een keer bij Morssinkhof in Hengelo.  De teams hebben tijdens deze trainingen mooie vorderingen gemaakt richting het inzetbaarheidscertificaat voor puin.   Nog even geduld….

Ladies Circle 62 Meppel

28 juni 2015

Vandaag hadden wij een zestal dames van de Ladies Circle 62 uit Meppel op bezoek tijdens een training op de locatie Havelterberg.  In een notendop zagen zij de opleiding van pup tot inzetbare hond en ook werd kennisgemaakt met het mantrailen.
Tenslotte mocht de RWO een cheque van 1000 euro in ontvangst nemen.
De Ladies Circle 62 Meppel had ons tot één van hun goede doelen benoemd.   Hartelijk dank voor dit gebaar.

Toermalijn Hasselt "Goede doelen actie"

25 juni 2015

Vanmiddag mocht de RWO bij de afsluiting van de goede doelen actie een cheque ter waarde van  ruim 1700 euro in ontvangst nemen.   De kinderen uit groep 7/8 hebben de afgelopen weken hun uiterste best gedaan om zo veel mogelijk geld te verdienen.  Onze dank is bijzonder groot…….de jeugd heeft de toekomst.

Gezamenlijke training RHSB

21 juni 2015

Een zomerse dag was het beslist niet.  De regen bleef maar vallen en op den duur was bijna iedereen doorweekt, maar het was wel een mooie gelegenheid om tijdens een gezamenlijke training in “elkaars keuken”  te kijken.  Een bijzonder leerzame dag!

Afscheid van een RWO-icoon

20 juni 2015

Vandaag heeft Cees de moeilijke beslissing moeten nemen om zijn Stolz te laten inslapen.
Een zwarte dag voor ons allen.   Hij blijft voor altijd in onze herinnering……

Toermalijn "Goede doelen markt"

18 juni 2015

Met een drietal deelnemers en honden was de RWO aanwezig op de Goede doelen markt van de OBS Toermalijn in Hasselt.  Een gezellige markt met veel koopwaar en lekkers om te eten. Het geld stroomde vlot binnen.

Meeloopdag studenten ROC dierenartsassistent

7 juni 2015

In Sleenerzand waren vandaag  twee 3e jaars studenten ROC, opleiding dierenartsassistent van de partij om kennis te maken met het reddingswerk. Zij zagen de opleiding van pup tot inzetbare hond, door met de deelnemers mee te lopen, maar ook door als vermiste persoon in het bos of het hoge gras te liggen en zelf in een boom te klimmen.
Beide dames waren bijzonder enthousiast over het plezier in het werken van onze honden.

Presentatie OBS Toermalijn in Hasselt

4 juni 2015

Vandaag was de aftrap van de jaarlijkse Goede Doelen Actie, die dit jaar de RWO had uitgekozen.
Na een presentatie van de leerlingen van groep 7/8 viel de keuze op de presentatie van Jill Slagter die iedereen enthousiast wist te maken voor het reddingshondenwerk.
Via een project van microkrediet waren de leerlingen gestart met hun bedrijfjes.   Eerst werden deze bedrijfjes gepresenteerd en daarna gaven enkele deelnemers van de RWO een presentatie middels een powerpoint en met als klap op de vuurpijl een demonstratie met twee honden.

Jubileumweekend

17 mei 2015

Een lang weekend in Duitsland in een gezellig Gasthof in Bromskirchen met alle deelnemers, aangevuld met enkele echtgenoten en natuurlijk niet te vergeten al onze honden.  Een weekend waarin het 20-jarig bestaan van de RWO werd gevierd.

Op vrijdag eerst een leerzame GPS wandeling in de directe omgeving en ’s avonds een gezellig samenzijn in het Gasthof.
Hier droeg Cees van Veen het voorzitterschap officieel over aan Karin Grooten. Cees werd bedankt voor zijn inzet als bestuurder en werd benoemd tot ere-donateur.  Ook Karin Paans,  één van de mensen van het eerste uur en al 20 jaar in het bestuur, werd benoemd tot ere-donateur.
Zaterdags een vlakte-training in een bosperceel in de directe omgeving van het Gasthof. Prima geregeld door Marcel met de lokale boswachter.
Na een lange dag ’s avonds gezellig grillen onder de overkapping van het Gasthof en daarna nog even nagenieten met een drankje en een hapje.

Zondagmorgen nog in een paar kleine groepjes een heerlijke wandeling gemaakt en na de lunch was het al weer tijd om richting huis te vertrekken.
Een gezellig weekend  waar met veel plezier aan kan worden teruggedacht. Genoten van de gezelligheid onderling en niet te vergeten  ook van de vorderingen in de training van onze honden.  Een activiteit dat voor herhaling vatbaar is.

Animal Event, Beekse Bergen (Tilburg)

10 mei 2015

Op verzoek van Farm Food, één van onze sponsoren, heeft de RWO met een aantal deelnemers een demonstratie verzorgd tijdens het grootse Animal Event.  Een prachtige dag met een fraaie demonstratie waar door meerdere honden de stappen in de opleiding binnen de RWO werden vertoond.   De honden lieten zien wat van hen verwacht werd, ondanks het vele publiek langs de afzetting. Ook de kleine Chanel heeft laten zien wat zij in de afgelopen weken al heeft geleerd.

Molendag Nieuwleusen

9 mei 2015

Op de jaarmarkt bij Molen Massier in Nieuwleusen heeft de RWO gestaan met een stand.  Veel informatie werd er door de RWO-ers verstrekt aan het publiek en de verkoop van de cupcakes en de rondes met de collectebussen leverden nog een extra financiële bijdrage aan deze dag.

Presentatie Lions Club Borne

13 april 2015

Door Marcel en José werd een leerzame presentatie en een korte demonstratie gegeven over het reddingshondenwerk.   Dit leverde voor ons een mooi donatiebedrag op van 250 euro.   Lions Club Borne bedankt!

Een nieuwe deelnemer!

12 april 2015

Op de training in Itterbeck  begon Gré met haar kleine Chanel aan de opleiding binnen de RWO in de verwachting ook met Chanel de inzetbaarheid te halen net als met Cindy.

Cindy met de VUT

30 maart 2015

Tijdens de Algemene Donateurs Bijeenkomst maakte Gré bekend haar Cindy uit de inzet te halen vanwege haar toenemende klachten van haar aangeboren hartafwijking.   Ondanks dat Gré bekend was met dit gegevens is het haar toch gelukt om Cindy tot inzetbaarheid te brengen.  Samen hebben zij aan meerdere zoekacties actief deelgenomen.  Cindy zal zolang haar gezondheid het toelaat nog recreatief binnen de groep meetrainen.

Jubileumactiviteit

14 februari 2015

Op zaterdag 14 februari, Valentijnsdag, had de Jubileumcommissie van de RWO vanwege het 20-jarig bestaan een leuke GPS-wandeling georganiseerd in de omgeving van Vilsteren.
Een mooie gelegenheid om de nieuwe GPS-en uit te proberen en alle knopjes te leren kennen.
Na afloop was er een reuzen-gourmet voor onze mensen op locatie de Boskamp, Dalfsen.
Een gezellige middag/avond……..nu op naar het volgende evenement……een weekendje trainen in Duitsland.

"Zoek mens" in Joppe

9 januari 2015

Maud en Marieke uit groep 8 van de Joppeschool namen het initiatief voor een les over reddingshonden en vroegen onze stichting om input. Dit resulteerde in een presentatie aan leuke en zeer geïnteresseerde kinderen van groep 5 t/m 8, want slimme vragen vlogen ons om de oren.
Aan het einde van de presentatie vertelden de dames dat ze een inzamelingsactie hebben gehouden. Daar waren we natuurlijk heel blij mee!
Vervolgens gaven onze jonge hond Bodhi en de gecertificeerde hond Thorgal een demonstratie. De kinderen juichten toen onze reddingshonden de “vermisten” hadden gevonden.

Internationale inzetoefening

25 oktober 2014

Op zaterdag 25 oktober was de R.W.O. met 5 deelnemers en 6 inzetbare honden aanwezig op een door INSED georganiseerde inzetoefening.  Ook teams van de Rettunghundenstaffel Bad Bentheim en  Rettungshundenstaffel Ems/Lade waren aanwezig.

De deelnemers van INSED hadden een zeer gevarieerde oefening uitgezet op een drietal locaties, dit met ondersteuning van het Reddingsteam IVM ( instituut voor veiligheid en milieu), Venema Communicatie en gespecialiseerde begrafenisonderneming in het vervoeren van slachtoffers vanaf een plaats delict of ongevalslocatie.

Om 7.30 uur waren alle teams aanwezig en kon om 8.00 uur met de briefing worden begonnen.  Onder begeleiding van een INSED-deelnemer werden de drie groepen naar de locaties begeleid.

De R.W.O. startte eerst bij de brandweerkazerne met abseilen en transport van een gevonden slachtoffer. Vervolgens volgde een zoekactie op een voor onze honden vreemd terrein.  Er moest gezocht worden op een autokerkhof, waar intussen ook nog mensen aan het werk waren.  De RWO-honden hebben alle verborgen slachtoffers binnen de vastgestelde tijd gelokaliseerd.

Hierna volgende een heerlijke gezamenlijke lunch in het Noorderpoort College, waarna de groep vertrok naar Gansewinkel.  Ook hier waren voor onze honden enkele personen verstopt, maar ook deze personen werden door onze honden gelokaliseerd.   Een intensieve dag, maar bijzonder leerzaam voor alle honden en deelnemers. Een evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is!

Trainingsweekend Itterbeck

28 september 2014

Een heel weekend trainen met onze honden op een schitterende locatie.   Een weekend met zomerse temperaturen, veel leuke acties en een gezellige sfeer.
Op zaterdagmorgen eerst met z’n allen het onderkomen voor het weekend  ingericht.
Voor Stolz, Toph en Roeschka was een inzetwaardige duuroefening uitgezet.  (De andere inzetbare honden hadden een paar weken eerder al zo’n oefening gehad).  Voor de overige honden werden op andere locaties leuke oefeningen uitgezet met veel variatie.   Tegen de avond met z’n allen rond de barbecue en daarna nog een “nachtoefening”.   Dit was vooral voor de geleiders lastig, maar de honden hadden er geen enkel probleem mee…..doen toch alles op hun voortreffelijke neus.  Daarna nog even nakletsen bij een open haard vuur en na slechts een paar uurtjes van betrekkelijke rust weer een trainingsdag.
Petra en Wilco hadden voor de inzetbare reddingshondenteams twee inzetoefeningen uitgezet.   Binnen een bepaald tijdslimiet moesten de teams een groot deel bos met daarin gebouwen en puin afzoeken.
De zondagmiddag was nog voor leuke oefeningen met de andere nog niet inzetbare honden.   Een weekend waarin alle geleiders veel hebben gewerkt,  genoten hebben van de werkmotivatie van de honden en weer leerpunten kunnen meenemen naar de komende trainingen.

Zo’n weekend………vraagt om een herhaling.

Weer drie honden op weg naar inzetbaarheid

24 augustus 2014

Drie enthousiaste teams behaalden vandaag hun Reddingshond Diploma A Vlakte.
Het zijn Chantal met haar Labrador kruising Indy,
Michel met zijn Mechelse Herder Iris en
Wilco met zijn Boxer Aslan.

Ze kunnen zelfstandig en foutloos  een vermiste vinden en verwijzen aan hun baas tonen in een bosachtige omgeving.

We zijn trots op ze. Gefeliciteerd en op naar jullie inzet diploma B!!!

Daar bij de waterkant…

10 augustus 2014

Leuke training vandaag. Realistische situaties en afwisseling zijn belangrijk in de training van onze reddingshonden. Dit maal een “vermiste” in het water. Hiervoor kroop Michel in zijn water- en luchtdichte duikpak. Op de foto’s nog gedeeltelijk boven water, in een later stadium zal dat onder water zijn. Onze honden konden  hem bereiken via een steile waterkant…

Demonstratie

20 juli 2014

Op zondag 20 juli verzorgen de deelnemers van de RWO een demonstratie voor de campinggasten op Camping Starnbosch in Dalfsen.
(zie voor meer informatie : www.starnbosch.nl )